PeHa ICT Services - Databases

Eigenlijk is een database vrijwel onmisbaar voor bijna elke applicatie. Er is altijd wel iets aan data op te slaan of te onthouden. Data kan bewaard worden in losse bestanden, maar zodra toepassingen groeien, loop je al snel tegen beperkingen aan:

Wat als meerdere gebruikers gelijktijdig iets willen wegschrijven? Bij grotere toepassingen met veel gebruikers is dat al snel het geval? Wat als je in 100 bestanden met data dat ene product met nummer X moet vinden? Dat wil je het liefst een beetje snel en betrouwbaar kunnen doen. Dan komt al snel de behoefte aan een database.

Databases zijn er in verschillende soorten. Sommige zijn speciaal geschikt voor bepaalde toepassingen, andere genieten juist weer de voorkeur omdat ze op veel platformen beschikbaar zijn. De keuze van de database is dus afhankelijk van meerdere factoren en zal vaak per toepassing bekeken moeten worden.

Zo zal een voorkeur voor het gebruik van MSsql al snel onmogelijk zijn, als de gebruiker alleen servers met het operating system Linux in gebruik heeft en geen Windows plaform.

Ervaring

PeHa ICT heeft sinds 1996 ervaring met onder andere de volgende types database:

Mysql

Deze open source database kan zich verheugen op een grote schare gebruikers, doordat deze database simpel en goedkoop te installeren is en daarom bij veel hosting partijen beschikbaar is. Voor veel PHP gebruikers staat "database" dan ook bijna gelijk aan "mysql". Hoewel deze database de nodige makken en eigenaardigheden kent tov. de SQL standaard, is hij voor veel toepassingen prima geschikt.

Zeker als bij het inrichten van de server aandacht wordt besteed aan de configuratie en bij het ontwerpen van de inrichting met verstand van zaken gekeken wordt naar de structuur van de tabellen etc.

Mysql heeft de afgelopen 10 jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt en wordt nog altijd door ontwikkeld. Inmiddels is de wereldspeler Oracle eigenaar van Mysql.

PeHa ICT heeft zo'n 15 jaar ervaring met dit platform.

Postgresql

Is net als Mysql een opensource database. Belangrijk verschil met Mysql is dat de bouwers van Postgresql (pgsql) vooral de nadruk leggen op correcte syntax van de SQL-taal en betrouwbaarheid, waar Mysql nog wel eens wat wil toegeven ten voordele van snelheid of gebruikersgemak.

Nadeel van pgsql is misschien wel de wat mindere bekendheid bij het grote publiek en de mindere beschikbaarheid op goedkope hostingpakketten. Het is echter een kleine moeite voor de beheerder van een webserver om pgsql te installeren.

Oracle

Oracle in combinatie met PHP is prima mogelijk. Toch zie je bij toepassingen met websites deze database niet veel. Dat komt door de combinatie van de kosten en de complexheid bij het beheren van de database server. Heb je eenmaal gekozen voor Oracle, dan heb je een snelle stabiele database aan je PHP applictatie hangen.

De keuze voor Oracle kan bijvoorbeeld gedaan worden, als de een bedrijf al Oracle gebruikt voor bijvoorbeeld SAP en een intranet of website met die database kan meeliften.

PeHa ICT heeft ook ervaring met het gebruik van Oracle in combinatie met een PHP intranet.

MSsql

Microsoft SQL is een database van de firma Microsoft en werkt op servers met een Microsoft (Windows) operating system. Ook met MSsql kan PHP prima samenwerken, eventueel zelfs wanneer de webserver onder Linux werkt en PHP via een netwerkverbinding een connectie met de MSsql server kan leggen.

Ook met MSsql hebben wij ervaring.